matematykaszkolna.pl
Romb Zen64: Kosinus kąta ostrego rombu jest dany i równy różnicy długości jego przekątnych oblicz te długości
20 wrz 11:42
sushi_ gg6397228: zrob rysunek, a potem dwa razy twierdzenie cosinusow
20 wrz 12:07
Zen64: Ponawia i czekam na kogoś kto ,rzczywiście ma ochotę rozwiązać!
21 wrz 09:42
sushi_ gg6397228: to nie jest forum, ze trzeba rozwiazywac dostales wskazówke wiec rusz zadek i zacznij cos robic
21 wrz 10:08
Piotr student: Basia proszona do mojego postu pilnie
21 wrz 10:13
rączka: Ale czasem tak jest, że ktoś dostanie wskazówkę i nie wie co z nią zrobić
21 wrz 10:33
rączka: Piotr student, ile razy jeszcze napiszesz to samo?
21 wrz 10:34
sushi_ gg6397228: wskazówka zrobic rysunek−−> bardzo trudna wskazówka zaznaczyc dwie przekatne; policzyc dla przekatnej i dwoch bokow rombu−−> tw cosinusa; potem zmienic przekatna i tez z dwoma bokami rombu policzyc z tw cosinusa
21 wrz 10:39
pomagacz: Rysujesz romb, wiesz jak wygląda, nie? Kopnięty kwadrat, jak to mówiliśmy w podstawówce emotka rysujesz przekątne d i f, i d jest tą dłuższą. d − f = cos(α) dla α−kąt mniejszy rombu, tego w środku przy dłuższej przekątnej http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_cosinus%C3%B3w wchodzisz na link powyżej ↑ a oraz b są równe, więc użyjmy tylko a i a, c jest krótszą przekątną f. Otrzymamy wtedy trójkąt równoramienny, więc dłuższa przekątna będzie przechodzić przez środek f oraz dzieliła kąt α na dwie równe części. Dalej postaraj się skorzystać z tych rad i policz.
21 wrz 10:42
Zen64: Bardzo niedobre zwyczaje utrwaliły się na tym forum.Jest zadanie to trzeba je rozwiązać, i tak powinno być!A w ogóle to wytłumaczcie się Polakom kto i dlaczego może" ustalać " takie "niepisane zasady",określać sposób działania forum, usuwać wpisy,czy po prostu robić wstręty rozwiązującym, itp,itd
21 wrz 10:48
rączka: zrobic rysunek−−> bardzo trudna wskazówka może dla ciebie to jest banalne, ale ktoś inny może np tego nie ogarniać, bo dopiero sie zaczął uczyć
21 wrz 10:50
sushi_ gg6397228: https://matematykaszkolna.pl/forum/102364.html zacznij czytac od 22.48
21 wrz 10:52
sushi_ gg6397228: jezeli ma proste zadanie z rombu, to znaczy ze zaczyna przygode z tym dzialem; jezeli dostaje takie zadanie jak to, to przygode z rombem i innymi figurami zaczal kilka lat temu
21 wrz 10:54
Glinka: A w ogóle to co my robimy na tym forum−udzielamy porad rolnikom indywidualnym?− gimnastykujemy niepewnych?czy uprawiamy matematykę?
21 wrz 11:26
Karina: hej nie tak ostro... Tu bywają ciężkie przypadki.......
21 wrz 11:53
pomagacz: Co jest ludziska, jak chcecie się kłócić to załóżcie nowy wątek, ja tu pracuję z Zen64 a wy mnie tu bazgrolicie, za karę przepisać to co napisałem bo nie widać rozwiązania emotka emotka
21 wrz 12:10
AS: Ja w ogóle nie rozumiem problemu postawionemu w tym zadaniu. Przecież cos kąta jest liczbą niemianowaną i nie może równać się różnicy boków.
21 wrz 12:16
ker: Sushi no to zrób to zadanie , bo pewno nie umiesz emotka
21 wrz 12:35
...: W życiu trzeba być twardym!
21 wrz 12:38
ker: to zadanie nie do rozwiązania , chyba za mało danych
21 wrz 12:55
Glinka: Może, się równać ,to nie fizyka a liczby,nikt cię As nie pyta o jednostki[mm,czy cm].Podaj suchy wynik bez wymiaru.A jak ci koniecznie zależy to sobie dośpiewaj cosx[km].Czyli jak byś rozwiązał np: zadanie przyprostokątne 3,4−przeciwprostokątna−?
21 wrz 13:16
hwdtele: Nie,bo jak jedna przyprostokątna jest w cm,a druga w m to jest zadanie podchw
21 wrz 13:58
AS: Jeżeli układacie sobie zadania,to układajcie je z senesem.
21 wrz 17:25
AS: Poprawka. Oczywiście z sensem
21 wrz 18:56